Hello Debrecen! – megkezdődött a debreceni flottamegújítás 2022. 01. 03.

Események, Gyártás

DKV flotta Reform 500-as autóbuszok

Az új évvel az INTER TAN-KER Zrt. és a DKV Zrt. közös debreceni flottamegújítási programja is elindult: 2022 első napjaiban állt forgalomba 30 darab Mercedes-Benz REFORM LE és 4 darab Mercedes Conecto típusú jármű a Cívisváros útjain.

Az újév első munkanapján tartott ünnepélyes átadás volt az első üteme annak a nagyszabású beruházásnak, melynek keretén belül cégünk 2024-ig 119 vadonatúj autóbusszal újítja meg Debrecen város közösségi közlekedését. A DKV Zrt. még 2021 februárjában írta ki azt a közbeszerzési eljárást, aminek értelmében a nyertes pályázó ütemesen lecseréli a város komplett járműparkját.

A szerződés értelmében összesen 119 darab új autóbuszt állít majd forgalomba az INTER TAN-KER Zrt., ami 69 darab Mercedes-Benz Conecto szóló, illetve saját fejlesztésű és gyártású Mercedes-Benz REFORM 500 LE szóló, valamint 50 darab Mercedes-Benz Conecto G csuklós autóbuszt foglal magába. A korszerű új járművek üzembe helyezésével párhuzamosan, a 12 éves Volvo szóló és csuklós autóbuszokat fokozatosan kivonja a DKV Zrt. a forgalomból.

A járműpark cseréje mellet az INTER TAN-KER Zrt. vállalja az autóbuszok közszolgáltatásához szükséges rendelkezésre állást, a járművek műszaki fenntartását és karbantartását, a javító bázis és telephely biztosítását és az autóbuszok szükség szerinte vonali javítását is.

A rendezvényen beszédet mondott Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere, aki hangsúlyozta, az új autóbuszoknak köszönhetően a közösségi közlekedésben résztvevő járművek szén-dioxid kibocsátása 17%-kal, a szálló por kibocsátás pedig 50%-kal redukálódik a városban.

Tóth Szabolcs, a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. vezérigazgatója a buszpark megújulását a közlekedési vállalat harmadik legnagyobb mérföldkövének nevezte a 2009-ben beszerzett 140 vadonatúj Volvo autóbusz és a 2-es villamos 2014-es átadása mellett.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő beszédében rámutatott, Debrecen városa büszke lehet arra, hogy a jövőben szinte teljes egészében helyi, az Inter Traction Electrics Kft. által gyártott autóbuszok szolgálják majd a város lakosait.

Kossa György elnök-vezérigazgató méltatta azt a közös munkát, amit cégünk Debrecen Megyei Jogú Várossal és a DKV Zrt.-vel karöltve végzett az elmúlt években mind környezetvédelmi, mind utasforgalmi tekintetben és kiemelte, hogy a most átadott autóbuszok ismét hatalmas lépést jelentenek a fenntartható mobilitás felé, hiszen az eddigi flottánál sokkal alacsonyabb károsanyag-kibocsátással rendelkeznek.

Az új autóbuszok a mai kor követelményeinek megfelelően alacsony-belépésűek illetve alacsonypadlósak. Minden jármű klimatizált, belső és külső akusztikus utastájékoztató rendszerrel felszerelt. Az új autóbuszflotta külső megjelenése is igazodik a mai trendekhez, ezüstszürke színük elegáns és egységes megjelenést biztosít a debreceni utakon, de visszaköszönnek majd Debrecen város színei, a kék és a sárga is.

2022. 01. 03.