Helló szakma! – Út a jövőbe pályaorientációs kiállításon jártunk 2023. 10. 05.

Események

Harmadik alkalommal rendezte meg a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) a Hello Szakma! – Út a jövőbe pályaválasztási kiállítást, amelynek jelentőségét mi sem bizonyította hívebben, mint az, hogy az eseménynek a Nagyerdei Stadion adott otthont. Az ITK Holding Zrt. és leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft. hasonlóan az elmúlt évekhez idén is részt vett a szakmai bemutatón, hogy tájékoztatást adjon a továbbtanulás előtt álló fiataloknak, milyen lehetőségek rejlenek a szakképzésben.

Az október 5-én délelőtt a Hallban megtartott megnyitón beszédet mondott Pölöskei Gáborné, a kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára, Balázs Ákos alpolgármester, Skultéti Éva, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára, valamint Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója.

A kiállításra mi is azért érkeztünk, hogy lehetőségünk legyen megmutatni a 7. és 8. évfolyamos fiataloknak, milyen lehetőségek rejlenek egy olyan folyamatosan fejlődő város közlekedésének fejlesztésében, mint Debrecen. Debrecen városa évek óta nagy hangsúlyt helyez a szakképzésre, a minőségi munkaerő megteremtésére és ebben évek óta szorosan együtt működik cégünkkel is.  2017-ben nyitottuk meg Oktatási, Fejlesztési Központ és Kísérleti Üzemünket is, aminek nem titkolt célja a jövő szakembereinek magas színvonalú képzése. Standunkon az idei évben mini versenyautó, vezetési szimulációs lehetőség csábította a diákokat. Mivel Debrecen városában cégünk 2009. óta vesz részt aktívan az autóbuszok üzemeltetésében, a szimulátor nem titkoltan az autóbusz vezetők mindennapi életét kívánta bemutatni.

Az ITK Cégcsoportot a cég HR vezérigazgató-helyettese, Bittmann Tibor képviselte, aki elmondta, hogy a cégcsoportnál már évek óta hagyomány, hogy részt vesznek a debreceni szakképzésben.

„Ennek az egésznek az új szakképzési törvény adott új keretet és új lendületet. Nálunk most is 100 fölötti létszámmal vannak tanulók a duális képzésben, tavaly 130 volt, és a stabilan 100 fölöttit szeretnénk tartani. Ez több okból is jó. Az új szakképzési törvény lehetővé teszi a diákoknak, hogy a tanulmányi idejük jelentős részét már abba a környezetbe töltsék, ami majd az iskola elvégzése és a szakma megszerzése után munkahelyük lehet. A cég anyagilag is jól jár a duális képzéssel, mert az adóból le tud írni bizonyos összegeket. Másrészt pedig nyilván megismerjük a diákokat, és az iskolájuk elvégzése után ők munkaerő-utánpótlásbázist jelentenek. A duális képzés évei alatt pedig megismerjük, ki miben jó, ki az, aki azt a fajta környezetet megszokta, tudja, szereti, ki az, akit elfogadnak a munkatársaink, és ki az, aki azonnal beilleszkedik. Nem kell tehát a korábbi munkaerőtoborzáshoz folyamodnunk, amikor a felvett dolgozót még hosszú ideig tanítjuk egy speciális szakmába. Itt a képzési idő alatt meg tudjuk őket ismerni. Gyakorlatilag azonnal, toborzás nélkül tudunk nekik munkaszerződést kínálni. Erre a kiállításra még a pályaválasztás előtt álló általános iskolások jönnek. Kiállítunk mi is évek óta, és az a célunk, hogy ezek a gyerekek továbbtanulásukkor azokat a szakmákat, szakmacsoportokat válasszák, amelyek által majd leendő munkatársaink lehetnek. Legyen ez egy automatikai szerelő, karosszérialakatos, hegesztő. Mi ezekben a szakmákban keresünk munkaerőt, és a duális képzés megkönnyíti a toborzást. Nemcsak nekünk, hanem az itt lévő összes cégnek is” – fűzte hozzá Bittmann Tibor.

Az Inter Traction Electrics Kft. duális képzés keretén belül fogad hallgatókat Gépészet, Közlekedés és szállítmányozás, Elektronika és elektrotechnika, Specializált gép- és járműgyártás ágazatban is.

„Nálunk a diákok a tanulmányi idő alatt is fizetést kapnak, tanulmányi munkaszerződést kötnek velük, juttatásokat, cafeteriát, munkaruhát kapnak.” – egészítette ki a HR vezetője.