Itt vannak a Pécsre érkező Mercedes-Benz eCitaro autóbuszok 2023. 01. 26.

Események, Gyártás

Érkeznek a vadonatúj Mercedes-Benz eCitaro villanybuszok Pécsre

Nyolc darab tisztán elektromos hajtású, szóló kivitelű Mercedes-Benz eCitaro autóbusszal bővül a Pécs közösségi közlekedéséért felelős Tüke Busz Zrt. járműparkja. A lokálisan zéró károsanyag-kibocsátású autóbuszokat az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Traction Electrics Kft. konzorciuma szállítja a kormányzati Zöld Busz Program keretében. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a baranyai megyeszékhely környezetbarát újdonságait!

A pécsi rendeltetésű Mercedes-Benz eCitaro villanybuszok hossza 12 135 mm, ajtóképletük 2-2-2, elektropneumatikus működtetésű, befelé nyíló bolygóajtókkal, amelyek el vannak látva zárásautomatikával, mozgásérzékelővel és élvédelemmel is, továbbá mindkét irányban erőkorlátozottak, megelőzve ezzel a becsípődéses baleseteket. A járművek zöld fényezése kellemes kontrasztot képez a színezett, szürke tónusú oldalüveg-sávval és a típusra jellemző futurisztikus hatású, lakkfekete homlokfali maszkkal.

A belső tér hangulatát az igényes anyagválasztás határozza meg, olyan esztétikus és modern megoldásokkal, mint a szálcsiszolt kapaszkodók és az elegáns, parkettahatású padlóburkolat.  A 80 fő befogadására alkalmas autóbuszok fedélzetén 27 darab Mercedes-Benz City Star Eco típusú utasülés található, ezek kárpitozása a külső fényezéssel harmonizál. A kerekesszékkel vagy babakocsival utazók számára fenntartott terület – amelyet a padlóburkolatba ágyazott piktogramok is jeleznek – a szokásoknak megfelelően a második ajtóval szemben, baloldalt helyezkedik el. Az utazóközönségnek szánt információk egy 29”-os TFT monitoron jelennek meg. A buszok rendelkeznek WiFi-előkészítéssel is, így a későbbiekben az üzemeltető dönthet annak üzembe helyezéséről. A felszereltségben megtaláljuk ezen kívül az utasszámláló berendezést és a holttérmentes, front- és tolatókamerával kiegészített biztonsági kamerarendszert is.

Az utasok mindenkor megfelelő hőérzetéről EvoThermatik Plus típusú hőszivattyús klímaberendezés gondoskodik, amelynek hideg időben egy gázolaj-tüzelésű kiegészítő fűtőberendezés is besegít. Lehetőség van előkondicionálásra is, azaz még a napi szolgálat megkezdése előtt a töltőn állva a kívánt hőmérsékletre hűteni vagy fűteni az utasteret, amivel értékes hatótáv-kilométereket lehet megtakarítani. A szellőzőberendezések aktív antivirális szűrőkkel is rendelkeznek a fertőzésveszély csökkentése érdekében.

A járművekbe épített, 10 modulból álló, Akasol gyártmányú lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) vontatási akkumulátorcsomag összkapacitása 330 kWh. A modulok közül hat a tetőn, a fennmaradó négy egység pedig a kocsitest végében, a menetirány szerinti bal oldalon helyezkedik el. Töltésük plug-in csatlakozókon keresztül történik, amelyek a mellső tengely felett találhatók a karosszéria mindkét oldalán, egyidejűleg azonban csak az egyik használható közülük. A buszokat 2 x 125 kW csúcsteljesítményű aszinkron kerékagymotorok mozgatják, a jól ismert ZF AxTrax AVE típusú hajtott portálhídba építve.

Pécs legújabb elektromos buszai minden olyan aktív vezetéstámogató elektronikával rendelkeznek, ami egy korszerű városi autóbusztól elvárható. A biztonsági funkciók sorában megtalálható egyebek mellett a Preventive Brake Assist (PBA) nevű, gyalogosokat is felismerő radaros ütközésvédelmi rendszer (vezető figyelmeztetéssel és automatikus fékezés funkcióval), a vészfékasszisztens (a legmagasabb fékhatást biztosítja hirtelen, nagy erejű fékezés esetén), valamint az ASR és az ESP is, utóbbi kikapcsolható. A buszok rendelkeznek támolygás-bólintáscsillapítás (WNR) funkcióval is, ami a nagy tömegű akkupakkok tehetetlenségét és a karosszéria ún. parazita mozgásait hivatott kompenzálni a lengéscsillapítók elektronikus szabályzásával. A biztonságot növeli az automata fedélzeti tűzoltórendszer is, amely a motortérben és a kiegészítő fűtőkészüléknél is rendelkezik érzékelőkkel.

A közlekedés legsérülékenyebb résztvevőit, azaz a gyalogosokat és a kerékpárosokat 20 km/h sebesség alatt e-zaj hanggenerátor figyelmezteti közeledő, egyébként hangtalanul suhanó elektromos autóbuszokra.

A pécsi rendeltetésű példányok átadásával már 60-ra emelkedik a hazánkban menetrend szerinti forgalomban közlekedő, lokálisan emissziómentes Mercedes-Benz eCitaro autóbuszok száma.

2023. 01. 26.

A képek forrása: Omnibusz Hungária Kft.