Tizenkét új Mercedes-Benz eCitaro villanybusszal válik zöldebbé Debrecen helyi közlekedése

Események, Gyártás

Augusztus 30-án 12 darab, tisztán elektromos hajtású Mercedes-Benz eCitaro szóló autóbuszt adott át ünnepélyes keretek között a Debreceni Közlekedési Zrt. (DKV) részére az Inter Traction Electrics Kft. konzorciumi partnerével, az Omnibus Hungária Kft.-vel közösen. A kormányzati Zöld Busz Program keretében beszerzett flotta üzembe állításával a cívisváros fontos lépést tesz a klímavédelmi célok és a fenntartható, környezetbarát közösségi közlekedés megvalósítása felé.

Az ünnepélyes átadáson elsőként Papp László polgármester Úr mondott beszédet. Kiemelte, hogy a 12 autóbusz az első nagyobb elektromos járműflotta, amely városi fenntartású közöségi közlekedési vállalatnál áll forgalomba. Beszélt arról is, az energiaárak emelkedésével az alternatív lehetőségek nagyobb hangsúlyt kell kapjanak a közösségi közlekedés területén is.

A tetszetős ezüstszínre fényezett járművek három darab teljes szélességű, kétszárnyú utasajtóval rendelkeznek, kényelmes bejutást biztosítva a teljes hosszban alacsonypadlós, klimatizált utastérbe. Az ajtók elektromos működtetésűek, ami a hagyományos pneumatikus megoldáshoz képest csendesebb üzemeltetést tesz lehetővé. A 26 ülő és 51 álló utas szállítására alkalmas járművek fedélzetén a kerekesszékkel vagy babakocsival utazók számára is alakítottak ki férőhelyet. A minőségérzetet és az utazási élményt olyan stílusos megoldások növelik, mint a szálcsiszolt kapaszkodók vagy az elegáns, parkettahatású padlóburkolat. A buszok felszereltsége a tolatókamerával kiegészített fedélzeti kamerarendszer és az utasszámláló berendezés mellett magában foglal járművenként két darab színes TFT monitort is, amelyeken az utasoknak szánt információk jeleníthetők meg.

Az energiaellátásáról Akasol gyártmányú, 330 kWh összkapacitású vontatási akkumulátorcsomag gondoskodik. Az ennek töltését szolgáló csatlakozók a mellső tengely felett, kétoldalt találhatók. A járműveket két darab, egyenként 125 kW csúcsteljesítményű villanymotor mozgatja, amelyeket a hagyományos belső égésű erőforrásoktól eltérően közvetlenül a hátsó kerekek mellé építettek be.

Tóth Szabolcs, a DKV Zrt. vezérigazgatója beszédében elmondta, hogy a 14 töltőberendezésből 12 a cég Salétrom utcai központjában, egy-egy töltő pedig a Doberdó utcán és a Segner téren került telepítésre.

A buszok biztonsági felszereltsége is magas színvonalú: az olyan balesetmegelőző funkciók, mint például az ABS, az ESP vagy a fékasszisztens mellett e-zaj hanggenerátorral is rendelkeznek. Ez a 20 km/h sebesség alatt aktív berendezés segíti a gyalogosokat és a kerékpárosokat az egyébként hangtalanul közeledő járművek időben történő észlelésében.

A buszokat beszerző Omnibus Hungária Kft. és az ITK Holding Zrt. leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft. alkotta konzorciumot Uray Dóra, az Omnibus Hungária Kft. ügyvezetője és Dr. Tenk Gábor., az ITK Holding Zrt. vezérigazgató-helyettese képviselte.

Utóbbi beszélt arról a több, mint egy évtizedes közös munkáról cégünk és a DKV Zrt. között, aminek köszönhetően sokat fejlődött a cívisváros közlekedése és aminek következő lépcsőfoka a 12 átadott elektromos autóbusz.

A lokálisan nulla károsanyag-kibocsátású járműveknek köszönhetően a jövőben a jelenlegihez képest évente mintegy 710 tonnával kevesebb szén-dioxid kerül majd a levegőbe a DKV Zrt. számításai szerint