Velünk zöldül Debrecen! 2021 október

Események

eCitaro elektromos autóbusz Debrecen

Cégünk közreműködésével a zöld jövő szellemében és a kényelem jegyében fejlődik tovább Debrecen város közösségi közlekedése. Az Inter Traction Electrics Kft. és az Omnibus Hungária Kereskedelmi Kft. konzorciuma nyerte el a lehetőséget új, elektromos autóbuszok beszerzésére és üzembe helyezésére a Cívisvárosban.

A zöld közlekedés iránti érdeklődés nem újdonság a régióban, hiszen a Zöld Busz Program keretein belül a város lakóinak már lehetőségük nyílt kipróbálni egy, a két cég közös üzemeltetésében szolgáló Mercedes-Benz eCitaro autóbuszt 2020. szeptemberében. Az autóbusz díjmentes, egy hónapos tesztüzeme a visszajelzések szerint komoly sikereket aratott és belopta magát Debrecen város lakóinak a szívébe.

A pozitív tapasztalatok folyományaként 2021. októberében az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Traction Electrics Kft. 12 darab új, alacsonypadlós, kizárólag elektromos hajtással rendelkező, városi szóló autóbusz beszerzésére és üzembehelyezésére írt alá szerződést a DKV Debreceni Közösségi Közlekedési Zrt.-vel. A megállapodás értelmében cégünk vállalja az elektromos autóbuszokkal kompatibilis töltőberendezések beszerzését és üzembe helyezését, a tartalék alkatrészek és speciális eszközök szállítását, a karbantartási feladatok ellátását és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások elvégzését.

A Mercedes-Benz eCitaro típusú autóbuszok 12 méter hosszúak, háromajtós kivitelezésűek és akár 76 utas szállítására alkalmasak. Új generációs akkumulátoruknak köszönhetően egy töltéssel 315 km-t is képesek megtenni. Mind a 12 autóbusz alacsonypadlós, klimatizált és rendelkezik belső és küldő utastájékoztató rendszerrel. A tervek szerint az autóbuszok 2022. tavaszától fokozatosan forgalomba állnak majd.

A pályázatot kiíró DKV Debreceni Közlekedési Zrt. hosszú távú célja az utazás színvonalának emelése a közösségi közlekedésben résztvevő autóbuszok korszerű diesel és elektromos járművekre való cseréjével. Ebben az ITK Holding Zrt. és leányvállalatai több fronton is együttműködnek a szolgáltatóval, hiszen a 12 darab elektromos autóbuszon felül 119 saját fejlesztésű és gyártású, valamint üzemünkben végszerelt Mercedes-Benz autóbusz is fokozatosan forgalomba áll a Cívisvárosban.

A DKV Debreceni Közlekedési Zrt. szlogenje a „Közösségi közlekedéssel a zöld környezetért” egybevág cégünk elhivatottságával a fenntartható mobilitásért, hiszen az új autóbuszok forgalomba állásának köszönhetően a 2022-2024 közötti időszakban Debrecenben mintegy 40%-os CO2 kibocsájtás-csökkenés realizálható.

 2021. 10. 15.