Hazai tervezésű és gyártású távolsági autóbusz 2021.09.28.

Események, Gyártás

Hazai tervezésű és gyártású távolsági autóbuszt mutatott be az ITK Holding Zrt. leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft.

2021.09.28.

 

Mercedes-Benz REFORM 600 IC néven saját fejlesztésű és tervezésű, normálpadlós távolsági autóbuszt mutatott be ünnepélyes keretek között az ITK Holding Zrt. leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft. a Nagyerdei Stadionban, Debrecenben, 2021. szeptember 28-án. A 14 típusból álló REFORM autóbuszcsalád legújabb modelljét magyar design tervek alapján Debrecenben gyártották, ennek köszönhetően ez a típus is valódi magyar termékként jelenik meg a hazai és a nemzetközi piacon.

 

A 13.160 milliméter hosszú, 2.550 milliméter széles és 3.456 milliméter magas járművet egy 260 kW-os, 1400 Nm nyomatékú Euro VI-os motorral szereltek. Az alváz műszaki kialakítása tartalmazza a Mercedes-Benz autóbuszain megszokott járműbiztonsági és menetstabilizációs rendszereket (pl. sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, vészfék asszisztens, abroncsnyomás figyelő), valamint az ITK Csoport által fejlesztett távoli fedélzeti diagnosztikai és kontrolleszközöket, amelyek üzemelési, működési adatokat szolgáltatva teszik lehetővé a járművek távoli ellenőrzését, egyúttal valós idejű térképes információt is kapunk az autóbusz pozíciójáról.

 

Az utastérben 55 ülőhelyet alakítottak ki, de ez 4 férőhellyel, azaz 59 utasülésig bővíthető. Az utaskomfortot számos kényelmi funkció fokozza. Ilyen például az üléseknél található érintőkapcsolós LED olvasólámpa, az okostelefon tartókonzol, a fedélzeti Wi-Fi, az USB töltőaljzat, a vezeték nélküli töltő, valamint a felállás nélkül is kézre eső, vezeték nélküli leszállásjelző gomb. A teljes LED-világításának köszönhetően az autóbusz belső világítása esztétikai kuriózum, amely számos egyedi, rejtett megoldással teszi különlegessé a járóközi és utastérvilágítást.

 

Az esemény részeként az új autóbusz modellhez gyártott két szélfogó üveget ünnepélyesen aláírták a meghívott vendégek közül Schanda Tamás innovációs és technológiai miniszterhelyettes, Dr Papp László DMJV polgármestere, Prof Dr Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora, Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja, Uray Dóra, az Omnibus Hungária Kft. ügyvezetője, olimpikonjaink, Dr Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke és Darnyi Tamás, valamint Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója.

 

Az ITK cégcsoport 100 millió forintos támogatást nyújt

A távolsági autóbusz bemutatóján Kossa György bejelentette, hogy a Cégcsoport 100 millió forint értékű támogatást nyújt a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány, a Debreceni Egyetem és a Debreceni Szakképzési Centrum számára. Ennek keretében két Mercedes-Benz önjáró alvázat és egy Mercedes-Benz személyautót adományoznak az intézményeknek. Ezen eszközök használatával az Egyetemen és a Szakképzési Centrumban folytatott képzés és szakképzés színvonalának növeléséhez és működésének biztosításához kívánnak hozzájárulni.

.

Az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a jövőbe történő befektetés évek óta kiemelt prioritásként van jelen a cégcsoport hosszútávú stratégiájában. Éppen ezért aktív szerepet vállalnak a hazai – azon belül is a debreceni régióban tanuló – műszaki szakemberek képzésében. A duális képzés keretében eddig összesen mintegy 200 fő, az iskolarendszeren kívüli képzésben pedig további közel 500 fő vett részt oktatási programjaikban, töltötte gyakorlatát vagy dolgozott tanulás mellett a Cégcsoportnál. Ösztöndíj programjukban 10 egyetemi hallgatót támogatnak és további 15 jövendőbeli mérnököt segítenek tanulmányaiban.

 

Schanda Tamás, Magyarország innovációs és technológiai miniszterhelyettese beszédében hangsúlyozta, hogy mára hazánkban olyan környezetet sikerült kialakítani, amely ösztönzi az innovációt, támogatja a munkát, alapoz a szakértelemre és megbecsüli a sikeres fejlesztéseket. A munkaalapú gazdaság a családokra, a vállalkozásokra és a magyar dolgozók szakértelmére épít. A vállalkozó, alkotó, kreatív és keményen dolgozó emberek képezik ugyanis a magyar gazdaság gerincét. Ezért kell mindig a magyar érdekre, a magyar versenyképességre, a hazai hozzáadott értékre koncentrálni. Az Inter Traction Electrics Kft. által fejlesztett és gyártott gépjárművek jelentős hazai hozzáadott értéket tartalmaznak, így a most bemutatott távolsági autóbusz is igazi magyar sikernek tekinthető.

 

„A mai autóbusz bemutató ipartörténeti pillanat a város és az ország szempontjából is. Külön öröm számunkra, hogy az újra fellendülő hazai buszgyártásnak Debrecen is otthont adhat. Városunk az európai járműgyártás egyik meghatározó központjává válhat rövidesen, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a helyi vállalkozások sikeresek legyenek, ezzel pedig hozzájáruljanak az ország teljesítményéhez is” – mondta el Dr. Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere.

 

„Az alapítványi egyetem egyik jelentős innovatív lépése az, hogy egy olyan egységes rendszert hoztunk létre oktatási és tudományos szempontból vállalatokkal, a kormányzattal és a helyi oktatási intézményekkel együttműködve, amelyben a vállalati közösség elfogadja a Debreceni Egyetemet központi szereplőnek. Kutatásaink pozitív visszaigazolást kapnak, amely alátámasztja azt is, hogy a tudományos munkát megfelelően ötvözzük az ipari munkakultúrával. Ennek az együttese befolyásolja az egyetem versenyképességét, amelyhez jelentősen hozzájárulnak az olyan partnereink, mint az ITK Holding Zrt.” – vélekedett Prof. Dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

 

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja a beszédében arra világított rá, hogy a megfelelő magas szaktudású szakemberek képzésének három alappillére van. Egyrészt elengedhetetlen, hogy a szakképzés során jövőképet mutassanak a diákok számára, másrészt szintén fontos, hogy az oktatóik megfelelően legyenek felkészítve, és naprakész tudással rendelkezzenek. De az sem elengedhetetlen szempont, hogy a fiatalok innovatív intézményi környezetben sajátíthassák el a szaktudásukat. Ezeket az elvárásokat a szakképzési centrum az ITK Holding Zrt-vel együttműködve biztosítja a jövő autóipari dolgozóinak.

 

„Mindössze két hete indult el hazánkban pilot jelleggel az Úszó Nemzet Program, amelynek célja az óvodások, valamint az első és második osztályos gyerek úszásoktatása. Ebben fontos partnerünk az ITK Holding Zrt., amely a gyerekek eljutását segíti az oktatási intézményekből az uszodákba. A tesztidőszak során 16 autóbusz szállítja a résztvevő 83 tanintézmény 3200 gyermekét Debrecenben, Tokajban, Móron és Budafokon, de reményeink szerint hamarosan az egész országban beindulhat a program” – fejtette ki Dr. Wladár Sándor úr, olimpiai bajnok magyar úszó, a Magyar Úszó Szövetség elnöke.