Zöld Busz Mintaprojekt 2020. szeptember – 2021. május

Események

Minősített partnerként négy nagyvárosban képviselte az ITK cégcsoport a Zöld Busz Mintaprojektet

2020. szeptember – 2021. május

A közösségi közlekedést új, környezetbarát alapokra helyező Zöld Busz Mintaprojekt célja az elektromos autóbuszok helyi közlekedésbe történő demonstrációs célú beillesztése vidéki nagyvárosokban, majd a tapasztalatok kiértékelése után hosszú távon a teljes elektromos közlekedésre való átállás.

A 2020. szeptemberében elinduló programsorozat részeként az Inter Traction Electrics Kft. az Omnibus Hungária Kereskedelmi Kft.-vel konzorciumban minősített elektromos autóbusz gyártó/forgalmazóként közreműködött a nagy kapacitású akkumulátorral ellátott, újratölthető Mercedes-Benz eCitaro bemutatásában, mely elsőként Debrecen városában állt forgalomba.

Az ITK csoport másik leányvállalata, a Pandant TMSZ Kft. „A pályázaton sikeresen minősített elektromos autóbusz töltő-berendezések és az azokat megajánló szállító partnerek” listájára került fel.

Debrecen után Zalaegereszegen képviselhettük a demonstrációs programot. Itt 2021. márciusától találkozhatott az utazó közönség egy háromajtós Mercedes-Benz eCitaro típusú autóbusszal. Az autóbusz menetrend szerint közlekedett a zalai megyeszékhely helyi viszonylatain. A 2019-es évjáratú, teljes hosszban alacsonypadlós tesztbusz 80 fő befogadására alkalmas. A járművet egy 2,5 tonna súlyú lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid 12 akkumulátorpakkos csomaggal szerelték fel, kapacitása egyetlen feltöltéssel elég volt az egész napos üzemhez.

Ugyanez az elektromos autóbusz Zalaegerszeg után Kecskeméten folytatta útját, ahol 2021. április 22-én állt forgalomba. A hírös városban szintén egy hónapig, a menetrend szerinti járatok vonalain találkozhattak az utasok a Mercedes-Benz eCitaroval, ami rendkívüli népszerűségnek örvendett a tesztüzem alatt. Több forgatóstáb is megörökítette a gépjárművet munka közben, de autóbuszvezető munkatársaink beszámolóiból tudjuk, hogy a helyi lakosok is szívesen fotóztak, illetve készítettek videófelvételt az eCitaro-n.

A négyhetes tesztprogram során az eCitarónak hetente kétszer 200 kilométert, háromszor 150 kilométert, egyszer pedig 100 kilométert kellett minimálisan futnia naponta, amit sikeresen teljesített.

A Kecskeméten zajló mintaprojecttel párhuzamosan 2021. áprilisától Esztergom lakosai is kipróbálhatták a Mercedes-Benz eCitaro háromajtós változatát. Az akkumulátorcsomag 10 modulból álló változatánál az egyenként 250 kg tömegű modulok közül négy a motortorony alsó részén, hat pedig a jármű tetején kapott helyet. A Zöld Busz demonstrációs programja során nemcsak az elektromos autóbuszt, de a különböző töltőberendezéseket is teszteltük és igyekeztünk minél több adatot begyűjteni róluk. Esztergomban a jármű energiatárolóinak feltöltése a Siemens 100 kW maximális töltési teljesítményű Sicharge UC 100 plug-in töltőberendezésével történt. A művelet a 100 kW-os maximális töltésteljesítmény teljes kihasználásával alig több, mint 2 órát vett igénybe.

Nagy öröm volt számunkra, hogy a Zöld Busz Mintaprojectben egyedüliként összesen négy városban (három megyeszékhelyen és egy nagyvárosban) vehetett részt az ITK cégcsoport együttműködő partnerként és gyűjthettünk tapasztalatokat az elektromos gépjárműről, valamint a töltőberendezésekről

Mint ismert, a 2022-es labdarúgó világbajnokságot Katarban rendezik. A világbajnokság több európai selejtezőjének a debreceni Nagyerdei Stadion adott otthont. Bár Katar a világbajnokság házigazdájaként már kvalifikálta magát a tornára, részt vett a selejtezőben és a csoportjában lévő országok válogatottjaival (Portugália, Szerbia, Írország, Azerbajdzsán és Luxemburg) barátságos mérkőzéseket játszott a cívisvárosban. A katari csapatot magyarországi tartózkodása alatt az INTER TAN-KER Zrt. Mercedes-Benz Intouro autóbusza szállította.