Zöld Busz Program 2020.08.14.

Események

Zöld Busz Program – Minősített elektromos autóbuszt gyártó/forgalmazó partner

 

A XXI. századi közlekedés egyik embert próbáló kihívása és mégis fő feladata elköteleződni a környezetbarát megoldások mellett és hozzájárulni a környezetre gyakorolt negatív hatások csökkenéséhez. Annak tudatában, hogy az Európai Unió üvegházhatásúgáz-kibocsátásának negyede a közlekedésből származik, jelentős figyelmet kell fordítani a tiszta, zöld, hatékony tömegközlekedésre.

A magyar kormány 2019. szeptemberében elfogadta a nemzeti buszstratégia koncepcióját, a Zöld Busz Programot.

A Zöld Busz Program célja a közösségi közlekedésben résztvevő autóbusz-állomány cseréje a hazai buszgyártás ösztönzésével, az üzemeltetett buszok átlagéletkorának, a buszos közlekedés károsanyag-kibocsátási értékeinek és fenntartási, üzemeltetési költségeinek csökkentésével, továbbá az utazási szolgáltatások minőségének javításával. Az eseménnyel egybekötött sajtótájékoztatón Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Kaderják Péter energia és klímapolitikáért felelős államtitkár beszélt a kormány terveiről, melynek egyik célja, hogy 2022-től csak elektromos meghajtású buszok legyenek forgalomban a nagyobb településeken és városokban.

Azzal, hogy cégünk az EvoBus Hungária Kft-vel konzorciumban megkapta a minősített partner státuszt, lehetőséget kaptunk, hogy Magyarországon elsőként bemutassuk és teszteljük a Mercedes-Benz eCitaro elektromos meghajtású autóbuszt a Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt keretein belül. 2020. szeptemberében Debrecenben 1 hónapon keresztül napi rendszerességgel, több útvonalon vett részt a busz a közösségi közlekedésben. A buszt térítésmentesen vehették igénybe a cívisváros polgárai. Miközben bemutathattuk termékünket az utazóközönség és a város vezetése számára, éles környezetben tesztelhettük a gépjárművet és a hozzá kapcsolódó infrastruktúrát, egyéb feladatokat (elektromos autóbusz töltő, töltőinfrastruktúra, utastájékoztatás, oktatás, szervizelés). Mindezeken túl sikeresen pályáztunk a „Minősített elektromos autóbusz töltő-berendezések és az azokat megajánló szállító partnerek” státuszra is, négy kategóriában.

2020. 08. 14.